Naast al het medische hechten wij ook veel belang aan socialisatie. Onze pups worden dan ook steeds in huis geboren. Aangezien Tamara als onthaalouder werkt is het hier altijd wat drukker dan een standaard gezin. Om die reden kiezen wij er ook voor om moeder en pups een eigen plekje te geven in onze keuken. Zo kan er overdag wanneer hier 6 tot 8 extra opvangkindjes in huis verblijven toch gezorgd worden voor een gezond evenwicht tussen prikkels en rust.
Week 1 en 2: Pups verblijven continu in de keuken waar ze voldoende rust hebben om hun zintuigen verder te ontwikkelen. Ze worden immers blind en doof geboren. In het begin doet een pupje alles op zijn reukzin.
Week 3: De overgangsfase: Hun zicht en gehoor komt nu goed op gang. Je zal ook merken dat de pups steeds meer zelf op onderzoek uitgaan. Vanaf nu komen de pupjes na sluitingstijd steeds naar de woonkamer samen met hun mama zodat ze omringd worden door ons gezin. De standaard gezinsgeluiden zoals een tv, spelende kinderen, geluiden uit de keuken zullen ze al snel herkennen.
Week 4: Dit is de inprentingsfase of socialisatiefase. Deze fase loopt tot ongeveer 12 weken. Het is dus niet alleen voor ons als fokker maar ook voor de nieuwe baasjes een cruciale fase in de opvoeding van de pups. In deze fase laten wij de pups weliswaar gedoseerd met nieuwe prikkels kennismaken. Socialiseren betekend immers niet overstelpen met nieuwe dingen. De kennismaking met nieuwe dingen hoeft ook geen uren te duren. Dit gaat dan om: kennismaken met de andere honden binnen ons gezin – bezoekers – onze ara’s en bij goed weer zullen ze ook al hun eerste stapjes buiten zetten in de tuin.
Week 6/7: Tijd voor een kennismaking met de dierenarts. Ze krijgen dan hun chip en hun eerste vaccinatieprikje. Tijdens het prikken krijgen ze steeds afleiding door wat leuk of lekkers zodat ze de dierenarts niet gaan associëren met pijn of iets negatiefs. Nadien gaat ook de socialisatie buitenshuis van start. De pupjes gaan dan mee op stap hier in het dorp om onze kindjes mee naar school te brengen of op te halen, maar ook een uitstapje met de auto naar het bos of de zee, of eens een uitstapje met de bus is geen uitzondering dan.
Week 8: Tijd voor afscheid voor ons. Vanaf nu dragen we de zorgen over aan de nieuwe baasjes. Jullie krijgen vanaf nu de taak om jullie pup verder te socialiseren. Laat het initiatief hiervoor vooral vanuit jullie pup komen. Ga niet pushen, maar laat ze zelf op ontdekking gaan zodat ze positieve ervaringen op doen.
Al onze pupjes verhuizen met een gevuld puppypakket om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo zit er voeding, snacks, speelgoed en nog zoveel meer in. Ook de info – map met alle gegevens van uw pupje, de ouders en wat algemene tips en tricks rond opvoeding kan leuk zijn om eens door te nemen.
Voor ons stopt het hier echter niet! Ook wanneer de pupjes naar hun nieuwe thuis zijn blijven wij paraat om te helpen waar nodig. Aarzel dus niet wanneer er vragen of problemen opduiken. Wij helpen zelf waar we kunnen of verwijzen door naar de juiste mensen die gerichter kunnen helpen. Niet alleen bij vragen of problemen horen we graag van jullie, maar ook leuke weetjes, grappige foto’s of gewoon even een update zijn altijd fijn om te ontvangen. Hiervoor wil ik jullie graag doorverwijzen naar onze Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/236648633021775 Laat ons en de andere baasjes gerust meegenieten van de capriolen van jullie lieverd.